Waarom jouw to-do lijst maar 9 punten mag hebben

Waarom jouw to-do lijst maar 9 punten mag hebben

Een to-do lijst is een van de meest gebruikte tools voor het organiseren van jouw taken en voor van productiviteit. Het helpt om doelen te stellen, prioriteiten te stellen en onze voortgang bij te houden. Maar wist je dat er een paar psychologische reden kunnen zijn waarom het handig is om je to-do lijst te beperken tot slechts 9 punten?

  1. Overweldiging voorkomen: Wanneer onze to-do lijst te lang wordt, kan het overweldigend zijn en leiden tot stress en verlamming. Door je lijst te beperken tot 9 punten, geef je jezelf een haalbare hoeveelheid werk om aan te pakken. You get shit dan echt done.

  2. Focus en Concentratie: Een kortere to-do lijst stelt je in staat om je beter te concentreren op de taken die echt belangrijk zijn. Het helpt je om je aandacht te richten op de taken die prioriteit hebben, in plaats van te worden afgeleid door een lange lijst met taken die je toch nooit afkrijgt.

  3. Efficiëntie bevorderen: Door je te concentreren op een beperkt aantal taken, werk je efficiënter. Je richt je energie en middelen op de taken die echt belangrijk zijn, waardoor je productiever wordt en meer gedaan krijgt.

  4. Betere besluitvorming: Een beperkte to-do lijst maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen over welke taken prioriteit hebben. Je hoeft niet te worstelen met het kiezen tussen tientallen verschillende taken; je kunt je gewoon richten op de 9 belangrijkste.

  5. Motivatie behouden: Het doen van taken op je to-do lijst kan een gevoel van voldoening en motivatie geven. Door je lijst te beperken tot 9 punten, vergroot je de kans dat je al je taken voltooit, wat je motivatie kan vergroten om door te blijven gaan en meer gedaan te krijgen.

  6. Ruimte voor flexibiliteit: Een kortere to-do lijst laat ruimte voor flexibiliteit en onverwachte gebeurtenissen. Als er iets onverwachts opkomt, kun je makkelijker je lijst aanpassen.

  7. Meer mindfulness: Je kan meer mindful zijn over je taken en je aandacht richten op het hier en nu, in plaats van je zorgen te maken over alles wat je nog moet doen. Die stress is lekker voor nodig en zet je in de agenda voor later.

  8. Prioriteiten stellen: Een beperkte to-do lijst dwingt je om prioriteiten te stellen en te bepalen welke taken echt belangrijk zijn. Het helpt je om je te richten op de taken wat het grootste impact heeft op je doelen en doelstellingen.

  9. Betere resultaten: Door je te concentreren op een beperkt aantal taken, haal je betere resultaten. Je kunt je tijd en energie efficiënter gebruiken, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit van werk en een grotere voldoening uit je wat je eigenijk doet.

Zo doe ik het:

Iedere middag als ik bijna klaar ben met werken, heb ik 10 minuten met mezelf ingepland staan om mijn to-do te herzien. Hier zie ik wat ik van die 9 dingen heb gedaan, en wat niet. Wat nu niet is gelukt, of wat met regelmaat terugkomt, zet ik bovenaan de lijst voor morgen. Daarna voeg ik weer nieuwe punten toe waar ik de volgende dag aan zou kunnen toekomen. Zo voelt het alsof ik ècht productief ben geweest - wat ook zo is - en kan ik met een gerust hart mijn to-do laten voor de volgende dag. De volgende dag is de boel al gepland, en hoef ik er alleen maar naar te kijken zonder dat ik een gekke vorm van druk voel. Heel fijn!

Kortom, een to-do lijst met maar 9 punten kan een krachtige tool zijn voor het behouden van productiviteit, het stellen van prioriteiten en het bereiken van je doelen. Het helpt je om overweldiging te voorkomen, je focus te behouden en efficiënter te werken, waardoor je meer gedaan krijgt en meer voldoening uit je werk haalt.

Terug naar blog